Santa Lucia

13. desember og selveste Lucia-dagen.
Selvfølgelig måtte vi ta turen opp til landsbyen "Santa Lucia de Tirajana" når vi først er her på Gran Canaria på denne dagen. Her på øya feires Santa Lucia på den opprinnelige katolske måten. Pilegrimer fra alle Kanariøyene deltar i feiringen i "Santa Lucia."
Hvert år sender Sverige en Lucia-dronning ned til Gran Canaria, som er med på feiringen, sammen med den kanarisk Lucia. En tradisjon som har vart i over 50 år. Feiringen starter 11.desember med kroning av både den svenske og den kanariske Lucia-dronningen i "Playa del Ingles".  Men den store begivenheten skje på Lucia-dagen i Santa Lucia de Tirajana".



Vi var nok litt uheldig med været denne dagen. Surt, kaldt, masse vind og duskregn. Noe som førte til at en del av de "ritualene" som vi har lest om i forbindelse med denne dagen utgikk. Santa Lucia-figuren som egentlig skulle bli båret fra kirken i prosesjon gjennom gatene, bli kun tatt ut på kirkeplassen. Her ble det gitt offergaver i form av frukt, nøtter, blomster, vann og melk. Offerseremonien utfører av den svenske og den kanariske Lucia-dronningen. På kirketrappen ofrer den svenske Lucia-dronningen melken og den kanariske Lucia-dronningen vannet. Dette ritualet skal sikre gode avlinger for bøndene.




Mange festkledde mennesker i gatene i tradisjonelle kanariske drakter. Fikk liksom litt mer 17.mai stemning, med korps og "bunadskledde" barn og voksne. Feiringen av Lucia-dagen slik vi er vant til, med et hvitkledd Lucia-tog med tente lys og lussekatter, var vi langt unna (foruten om den svenske Lucia-dronningen). Men moro og få med seg hvordan dagen blir feiret her på øya, selv om været kunne vist seg fra en litt bedre side.



   







Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

"Agaete" og kaffeplantasjen "La Laja"

"Colegio Noruego" -En tårevåt avskjed