Feliz año nuevo



Nyttårsfeiring på Gran Canaria.
Etter en tre-retters middag hjemme, ble det en liten tur ut på byen. Gikk ned til torget ved den katolske kirken i Arguineguin. Vi kom ned på plassen rundt kl.22. Da sprang det småunger rundt med hver sin pose full av kinaputter og knallskudd. Smalt godt, til Vetle sin store glede.






Vi hadde tatt med oss en pose druer, for her i Spania er det en gammel tradisjon og spise 12 druer, en etter en, til rytmen av klokkeslagene som ringer inn det nye året. Tradisjonen sier at den som klarer å spise druene fort nok vil få et år med hell og lykke.
Det verserer mange forklaringer på hvordan denne tradisjonen oppsto. En av dem går ut på at en gruppe Madrid-borgere i 1882 bestemte seg for å spotte borgerskapet, som feiret nyttår med druer og Champagne i sine overdådige herskapshus, ved å spise druer på hovedtorget i Madrid. Dette ble en årlig begivenhet og spredte seg snart over hele Spania. En annen forklaring er at vinbøndene hadde en rekordstor avling i 1909 og solgte druene ved å kalle dem "lykkebringende druer".
Uansett opprinnelse, å spise 12 druer ved midnatt på nyttårsaften er nå en av Spanias mest populære og utbredte tradisjon, og enkel for oss "innflyttere" å ta del i.
For å oppnå et år med hell og lykke er det nødvendig å gjøre tingene på den riktige måten. Først må du gå et sted der du kan høre kimingen fra klokkene de siste tolv sekundene av året. Så snart klokkene begynner å kime, må du spise en drue for hvert klokkeslag og svelge det hele før det nye året starter. Deretter skåler man inn det nye året med Cava, som er den spanske versjonen av Champagne.




For vår del sluttet festen etter at klokkene hadde slått sine 12 slag, druene var spist og cava'n tømt, men for spanjolene hadde festen bare så vidt begynt. Her starter feiringen for fullt ved midnatt og holder det gående til morgengry. Det får bli en annen gang. Uten barn.


Godt nytt år til alle kjente og kjære hjemme i Norge og rundt om i verden.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

"Agaete" og kaffeplantasjen "La Laja"

"Colegio Noruego" -En tårevåt avskjed